PRESSITEADE

Tallinn, 22. september 2014

Riigikogu ees tuleb suur meeleavaldus perekonna ja demokraatia kaitseks

Pühapäeval, 5. oktoobril kell 12.00 toimub Toompeal, Riigikogu ees “Meeleavaldus perekonna ja demokraatia kaitseks”, et protesteerida kooseluseaduse läbisurumise püüdluste vastu. Meeleavalduse korraldajaks on SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK).

Meeleavaldus kutsutakse kokku, kuna riigikogu ei ole teinud välja rohkem kui 45 000 inimese poolt allkirjastatud petitsioonist “Kaitskem üheskoos perekonda!”, enam kui 10 000 inimese saadetud protestikirjast ega ka kõigi Eestis tegutsevate usuühenduste poolt väljendatud vastuseisust kooseluseaduse läbisurumisele.

SAPTK juhatuse esimees Varro Vooglaid selgitas, et meeleavaldus on kodanike viimane võimalus seista vastu püüdlustele kooseluseadust vastu rahva tahtmist läbi suruda ning perekonna ja abielu tähendus olemuslikult ümber kujundada.

“Traditsiooniliste tõekspidamistega inimesi on järjepidevalt sõimatud mitte ainult tagurlikeks, vaid ka homofoobideks, vihkajateks, sallimatuteks ning koguni putinistideks ja natsideks,” ütles Vooglaid ja lisas, et sellise alandamisega ei saa rahvas mingil juhul nõustuda.

“Usun, et Toompeale tuleb meelt avaldama väga palju inimesi mitmelt poolt üle Eesti, kes ei lepi kooseluseaduse läbisurumisega hoolimata tõsiasjast, et selle vastuvõtmist ei toeta mitte ühegi erakonna valijate enamus. See, mida me kooseluseaduse läbisurumise püüdlustes näeme, annab tunnistust ühiskonna lõhestamise püüdlusest ja sügavast demokraatia kriisist,” selgitas Vooglaid meeleavalduse tagamaid.

Meeleavalduse keskseks eesmärgiks on saata poliitikutele selge sõnum: rahvaesindajad peavad austama meie kultuurilisi traditsioone, perekonna ja abielu ideaale, põhiseadust, rahva tahet ja demokraatia aluspõhimõtteid. “See on meie maa ja meie riik, kus rahvas on kõrgeima riigivõimu kandja. Me ei kavatse kellegi ega millegi ees lömitada, vaid nõuame, et rahvaesindajad teeniksid meie rahvuslikke huve ja näitaksid üles truudust ühiskonna alusväärtustele,” selgitas Vooglaid.

Meeleavaldusele on oodatud koos perekondadega kõik inimesed sõltumata rahvusest, poliitilistest eelistustest, usutunnistusest või vanusest, kes peavad oluliseks, et meie ühiskonnas säilitataks ka riiklikul tasandil austus perekonna, abielu ning nende aluseks olevate väärtuste vastu.

SAPTK rõhutab, et meeleavaldust püütakse korraldada perekondliku üritusena ning võimalikult väärikalt ja soliidselt. “Mõistame hukka kõik provokatsioonid, millega võidakse püüda luua vastupidist muljet,” võttis Vooglaid teema kokku ja lisas, et meeleavaldus lähtub mitte vihkamisest kellegi vastu, vaid armastusest selle suhtes, mis on ilus, tõene ja hea.

Eelmisel nädalal otsustas riigikogu õiguskomisjon, et kooseluseaduse 2. ja 3. lugemine toimuvad vastavalt 7. ja 9. oktoobril ning seaduse vastuvõtmiseks ei ole tarvis isegi mitte 51 poolthäält.

Lisainfo:

Eesti keeles:
Varro Vooglaid
varro.vooglaid@saptk.ee
Mob 56 600 121

Vene keeles:
Maksim Rogalski
maksim.rogalski@gmail.com
Mob 58 116 177